Божена значення імені

Зародження імені Божена: це ім’я зародилося у слов’ян.

Короткі похідні від імені Божена: Божену називають ще Женя, Божа, Бога, Божка, Бойка; а також Боженка, Бойя, Божичка і Жанка, Божанка, Жана.

Імена, аналогічні імені Божена: Божина, Бажена, Божна, Божана.

Ім’я Божена зародилася і набула поширення у слов’ян. Саме Слов’яни створили його похідного від «Бог», додавши суфікс -ана і -ена. Ім’я Божена трактується як «божественно обдарована», «благословенна», «божа».

Про Божену, як ім’я, йдеться в старовинних літописах. Ім’я це мала кохана князя Ольдржиха (Чехія). Згодом вельможа зробив Божену своєї 2-ой дружиною, і вона народила наслідного сина Бржетислава I. У Божени і її коханого була романтична любов, про яку залишилися спогади в літературних, музичних і художніх творах.

Боженою називають своїх дочок серби, поляки, чехи, словаки, болгари, литовці і словенці. І ім’я Божена у них може мати наголос на будь-який склад.

Божена в якості імені відома полякам і чехам з давніх часів, але найбільшу популярність ім’я отримало лише в 19 ст. до Речі, у чеського народу особи, іменовані Боженою, вже понад 15 років входять в 30-ку, показуючи поширеність імені, хоча кількість носіїв імені Божена почало поступово скорочуватися.

У Божени є імена-синоніми слов’янського походження, пов’язані з «божим даром»: Богдана, Божидар, Богна, а також імена, говорять про божу милість: Богумета, Богуслава, Богуволя, Богудара, Богуміла, Богударка.

Ще Божена часом звучить на інший лад, скажімо, чеська, в образі чоловічого імені: Бенедикт, Федір (Теодор) — обидва також передбачають «дари бога». Ім’я Божена схоже за значенням і з такими як Феоктиста, Феодосія, Феодота, Макарія.

Відповідає Божена і цим іменам: португальському імені Натанаела, італійському імені Деодата, французької імені Додання, татарського імені Ранель. Кожне перераховане ім’я обов’язково має вказівку на «дарунок від бога».

Деякі люди вважають, що Божену можна кликати Баженой. Це невірно, тому ні в якому разі не варто плутати Божену з ім’ям Бажена, яке хоч і схоже з Боженою за звучанням, але має абсолютно інше значення!

Божена не згадується у православних святцях, але у них є імена, які дають можливість відзначити іменини саме Божені під виглядом Феоктисти і Феодосії. А ось словаки відзначають іменини Божени 27 липня, поляки — 13 березня, 20 червня і липня, чехи — 11 лютого.

Що потрібно знати про ім’я, називаючи дочку Боженою?

Божена відома своєю рішучістю і наполегливістю, простотою і природністю. Носій імені прагне завжди контролювати свої емоції і не терпить людей посередніх, у яких неглибоке сприйняття світу таких осіб Божена уникає. Жінкам, названих Боженою, властиво мати завищені вимоги і стандарти.

Божені притаманне бути ідеалісткою, з-за чого вона готова удосконалюватися і різнобічно розвиватися. Ще Божена відрізняється амбітністю і працьовитістю, вміє справлятися з усілякими труднощами, проявляючи при цьому величезне терпіння. Але це якість у Божени «включається», якщо належить вирішення важливих моментів життя, тоді як у більш дрібних побутових питаннях володарка імені пасує, стаючи менш тактовною і більш різкою.

Дівчина по імені Божена дисциплінована, але дуже авторитарна особистість. Божені властиво іноді почати і не закінчити справу, так як може взятися за те, в чому не розбирається, лише б проявити свавілля і впертість. Володарку імені можна назвати власницею, але не можна не відзначити її велику щедрість. Кожна особа з Божен відчуває величезну відповідальність за сім’ю, тому частенько піклується про своїх братів і сестер як справжня мати.

Особи по імені Божена люблять працювати, завжди спрямовані до гармонійних і досконалих відносин. І це стосується не тільки любові. Божені не стерпні скандали і складні взаємини, бо господиня імені буде прагнути зберегти худий мир, лише б не залишатися в доброї сварки. Особливо для Божени це важливо у відносинах з близькими людьми.

При виборі партнера для тривалих і серйозних відносин Божені властиво довго і вимогливо придивлятися до кандидатів. Адже щоб співіснувати мирно і щасливо, особа з ім’ям Божена повинна захоплюватися чоловіком і поважати його. Майбутнього претендента на руку Божени чекає нелегке випробування — підкорити серце Божени одразу з першої спроби, не сподіваючись на повторний шанс, якого не буде. Із-за таких «заморочок» Божені дуже важко знайти собі підходящу пару, навіть не дивлячись на те, що всі Божени — гостинні та чудові господині, прагнуть весь час і сили віддавати сім’ї. Та й взагалі, рідні, близькі та друзі — ось що дійсно займає всі думки Божени, роблячи її по-справжньому щасливою.

Що ж стосується професійного плану Божени, то вона, як динамічна, рухлива, нестандартна особа зуміє знайти себе в образі педагога, медика, дизайнера, юриста, а також у сфері естетики і мистецтва. Цілком успішним з Божени вийде керівник будь-якого рангу.

Іменини Божени: ім’я Божена не відзначає своїх іменин саме в такій формі.

Езотерика
Додати коментар